Dejar de fumar
Ajuda per deixar de fumar?

Per què un fumador/a hauria de rebre ajuda professional per deixar de fumar?

Encara que molts fumadors / es deixen de fumar sense cap tipus d’ajuda, aquesta forma de fer-ho és la que pitjors resultats dóna. Seguir un tractament monitoritzat per professionals experts juntament amb tractament farmacològic, augmenta considerablement la probabilitat d’èxit. Apunta’t al nostre programa.

Per què pendre nicotina per deixar de fumar?

L’estratègia consisteix és substituir la nicotina de la cigarreta per la dels pegats, xiclets o comprimits que és més fàcilment controlable i no provoca addicció amb un ús adequat, millor si es tutela per un especialista. 

Existeix un tractament per deixar de fumar finançat pel sistema sanitari que sigui farmacològic?
No Excepte en algunes comunitats autònomes i segons plans específics, en general el sistema sanitari de salut malauradament encara no cofinança el tractament farmacològic del tabac.
Per què donar nicotina per deixar de fumar? Com funciona la teràpia substitutiva de nicotina (TSN)?
La nicotina, és de la gran quantitat de substàncies químiques en el fum del tabac, l’única responsable de la seva capacitat de generar dependència. La substitució de nicotina, siguin pegats, xiclets o comprimits de nicotina, allibera una quantitat determinada i neta de nicotina que a diferència de la consumida amb el tabac, no ve acompanyada per substàncies nocives i li costa més aconseguir el cervell per tant la seva capacitat addictiva és pràcticament inexistent. Per això no produeix els mateixos efectes que el tabac. D’aquesta manera s’aconsegueix reduir els freqüents símptomes d’abstinència amb el que es deixa de fumar amb més comoditat i més es doblega la probabilitat de deixar de fumar amb èxit.
Quin preu te el tractament farmacològic del tabaquisme
Fumar és car, per la teva salut, per a la de les persones que t’envolten i per la teva economia. Deixar de fumar és enormement avantatjós ja que tots els diners estalviats del tabac durant els 3 primers mesos aproximadament, és el que et gastaràs en el tractament farmacològic. Un cop deixis la pauta recomanada és molt aconsellable estalviar els diners i utilitzar-lo en millorar la cura personal donant-se algun capritx que moltes vegades no podies permetre’t perquè t’ho gastaves en tabac. En altres paraules, el cost del tractament del tabaquisme és un préstec a molt curt termini, en canvi fumar és una hipoteca de 20, 30, 40 o fins i tot més anys.
Es pot combinar diferents teràpies de substitució de nicotina?
L’evidència actual suggereix que el tractament combinat de nicotina, sigui pegat més xiclet de nicotina o pegat més comprimit de nicotina, proporciona un petit però significatiu augment de la probabilitat d’èxit comparada amb l’ús d’o només el pegat o només el xiclet o només el comprimit (NICE, 2002).
Acupuntura o hipnosis per deixar de fumar?
Hi ha molta gent que deixa de fumar sense cap tipus d’ajuda, amb acupuntura o amb hipnosi, el que no vol dir que aquests siguin tractaments eficaços. És més, que s’aconsegueixi l’èxit amb aquests mètodes demostra que la persona que ho va intentar tenia prou recursos com perquè un tractament no eficaç li hagi resultat útil però sempre és molt millor gastar esforç i diners en aquells tractaments que siguin millors i més efectius.
Xiclets de nicotina?

Quina és la forma correcta d’administrar del xiclet de nicotina?

Hi ha dues presentacions de xiclet de nicotina, de 4 i de 2 mg. Potser la primera peça que provis t’irriti lleument la gola per això és adequat mastegar molt lentament i seguir el següent procés: mastegar unes 10 vegades i posar el xiclet sota la llengua o en un costat de la boca uns 30 segons, durant uns 30 minuts aproximadament. Si mastegues ràpidament, empassaràs massa aire, amb el que tindràs sensació de pesadesa a l’estómac ia més no captarás la nicotina adequadament i les ganes de fumar seran més intenses del que haurien. 

Existeixen mètodes infal•libles per deixar de fumar?
No hi ha mètodes miraculós. La publicitat i la necessitat de fer diners fàcilment fan del tractament del tabaquisme un aspecte d’especial interès. Els mètodes basats en la infal • libilitat, l’alta eficàcia fins i tot sense la més mínima aportació per part del fumador o fumadora, trucs, màquines i artefactes no serveix per a res. Tot i això, cal reconèixer que certs individus posseeixen un elevat nivell de suggestionabilitat i que poden ser bons candidats per a les tècniques més extravagants. El tractament adequat és aquell que té una tècnica validada científicament i compta amb les habilitats intrínseques de la persona que vol deixar de fumar que han aflorar per ajudar a deixar l’addicció al tabac.
Pegats, xiclets i comprimits generen dependència?
La nicotina del tabac produeix una elevada con ntración als pocs segons de fumar, el que és el responsable de l’addició al tabac. Un cop disminueix aquesta màxima concentració, es mantenen uns nivells de nicotina en sang, que són els que eviten els símptomes molestos de la síndrome d’abstinència. Un cop la disminució és significativa, es realitza una nova ingesta de tabac, és a dir, obtenint-se un nou “pic”. Els xiclets de nicotina mantenen els nivells de nicotina en sang suficients per evitar la síndrome d’abstinència i les ganes intenses de fumar però d’una manera lenta, pausada i controlada amb el que no tenen la capacitat de produir addicció. Un expert pot ensenyar l’ús d’aquesta medicació però sobretot recomanar les dosis adequades a la teva situació.
És fàcil deixar de fumar per a les dones?
Encara que alguns autors ho han teoritzat no hi ha cap dada que actualment demostri que les dones trobin més difícil deixar de fumar. El que sí que és important és tenir en compte algunes característiques diferencials de les dones, per això és necessari un tractament el més personalitzat possible i amb una visió clara de gènere, tal com fem en el nostre servei.
Seguir fumant tot i pendre substitutius de nicotina
Hi ha moltes persones que ja han provat els substituts de la nicotina i segueixen fumant. Molts fumadors / es ja han provat en altres ocasions els substituts de nicotina i no els han funcionat. Moltes vegades sense cap tipus d’assessorament professional que en general es tradueix en dosis i tractaments no del tot adequats al tipus de fumador / ao simplement perquè no era un bon moment. Deixar de fumar només té un secret: intentar-ho fins aconseguir-ho, però amb tractaments d’eficàcia demostrada. En definitiva, un cop s’ha triat el tractament personalitzat tornar-lo a utilitzar no és en absolut una mala opció, més aviat al contrari ja que són eficaços (tractament psicològic, substitució de nicotina, bupropió o vareniclina) i t’ajudaran molt més d’utilitzar un diferent i no eficaç com l’acupuntura, hipnosi, etc.
Què hauria de fer si tinc una crisi amb moltes ganes de fumar?
El primer que sol anar bé és pensar que les ganes de fumar no s’acumulen, pel que una vegada superades no tornaran amb més forces, és a dir, com més temps i situacions superades sense fumar, més fàcilment es controlaran posteriorment. Hi ha diferents estratègies que poden resultar-te útils i que pots trobar a la nostra web, generalment dirigides a controlar els pensaments o les situacions o evitar-les, planificant per avançat què faràs en aquests crítics moments. Per exemple: fer exercici moderadament; controlar el que es menja i, per descomptat, utilitzar la medicació i ajuda terapèutica.
Com funciona bupropió?
El funcionament exacte del Bupropió SR no està clar però se sap que amb el seu ús es redueixen les ganes de fumar i els símptomes d’abstinència al tabac, amb el que és més fàcil deixar de fumar i augmenta la probabilitat de deixar-ho. És un fàrmac de prescripció pel que has de ser avaluat i tutoritzat per un professional de la medicina.
Com funciona vareniclina?
En evitar que la nicotina del tabac haa part del seu efecte redueix l’ansietat i altres elements de la síndrome d’abstinència alhora que redueix les ganes de fumar i l’efecte plaent que el tabac provoca, fent més fàcil mantenir-se sense tabac i augmentat la probabilitat d’èxit. És un fàrmac de prescripció pel que has de ser avaluat i tutoritzat per un professional de la medicina.
Es possible fumar poc tabac?
Després de deixar de fumar un temps, és possible el consum moderat de cigarretes?
Rotundament no. La dependència al tabac, com tota addicció es caracteritza per una sèrie d’aspectes biològics, psicològics i socials. Entre els biològics (que s’escapen a la voluntat humana), és de summa importància el concepte de tolerància, és a dir, la capacitat d’augmentar progressivament la dosi de substància per aconseguir els efectes desitjats. Aquesta capacitat, queda memoritzada per sempre en el nostre Sistema Nerviós Central. Un cop aconseguida l’abstinència nostre cervell, no “oblida” la seva capacitat de tornar a fumar i a ser dependent del tabac. Per tant, deixar de fumar, com deixar de prendre qualsevol altra droga, ha de ser una decisió per sempre. Una altra cosa diferent, són aquelles persones que fumen quantitats molt baixes de tabac perquè no han desenvolupat cap tolerància. Aquesta persones sempre han fumat així i sempre ho faran, pel que no són un exemple a seguir. És bo recordar el concepte que no existeix un cigarret bo.
Com controlar les ganes de fumar?
Què es pot fer per controlar psicològicament les ganes de fumar?
Les ganes de fumar intenses constitueix una part normal de l’abstinència física i conductual. Convé recordar el motiu pel qual ha deixat de fumar. La majoria de vegades en què es produeix ansietat, aquesta dura uns pocs instants i remet per si sola, però si no és així una estratègia habitual és mirar detingudament les manetes del rellotge durant 30 segons, mastegant xiclet de nicotina, respirant lentament i profundament, donant-se un massatge a les temples i el clatell, menjant fruita, bevent molta aigua, etc. D’aquesta forma, molt possiblement el desig ja haurà desaparegut.
Tractament amb Bupropión o Vereniclina: Substitutiu de la nicotina
Per què es continua fumant durant la primera setmana de bupropió o vareniclina i no amb la teràpia substitutiva de nicotina?
Es triguen uns 7 dies a aconseguir els nivells en sang de bupropió i vareniclina suficients com per ser efectius, per això s’inicia la presa d’aquests fàrmacs uns 7 dies abans del dia triat per deixar de fumar.
Quan es deixa de pensar en el tabac?
Una persona s’inicia en el consum de tabac per diverses causes, tant per la pròpia acció de la nicotina com per aspectes psicològics (imitació dels majors, pressió del grup d’amics, necessitat de créixer de forma ràpida, recerca de sensacions, etc.) o per aspectes socials (fàcil accés al tabac, permissivitat social i familiar, etc.). Aquests aspectes són els responsables que el tabac estigui íntimament present en tots els aspectes de la vida del fumador. Prescindir de tot això requereix un llarg procés, primer de desintoxicació física, posteriorment una adaptació psicològica o conductual que sol tenir diferents velocitats. Oblidar-se dels cigarrets automàtics o els addictius sol requerir un mes aproximadament. Oblidar dels cigarrets més relacionats amb situacions emocionals sol requerir entre 3-6 mesos aproximadament.